Vågsbygdspeidere på "Futura 2018"

Hva som var det gøyeste på leir?
- Alt er gøy på leir, kommer det resolutt fra Anne, Karoline, Margit og Oda!

I begynnelsen av i juli dro disse jentene til Stjørdal utenfor Trondheim for å være ei uke på landsleir sammen med ca. 4500 andre speidere fra inn- og utland. Fra Vågsbygd K/M reiste en gjeng på omkring 20 speidere fra 10-18 år sammen med ledere og lederbarn, totalt 30 stykker. Landsleir arrangeres av Norges KFUK/KFUM speidere hvert 4. år, og denne gangen kunne speiderne legge bort støvler og regntøy og kose seg i strålende sol, dag etter dag!!

Futura – tema om fremtiden

Hovedtema for alle samlinger og aktiviteter var fremtiden. Hva slags mat skal vi spise i fremtiden? Hvordan tar vi vare på jorda vår? Hva kan vitenskapen gjøre? Og speiderne fikk nærme seg de ulike temaene på praktisk vis, sånn som speidere pleier.

- Det var så gøy som vi hadde forventa! Eller, egentlig gøyere, fortsetter jentene. Alle jentene har vært på leir før, men ikke en så stor leir. Selv om teltlivet er nokså likt på alle leirer, merket de tydelig at dette var en leir for hele landet.

- Det var bra med så mange folk, sier Karoline. Det var mange gøye leirbål og samlinger! Og mye bra program, fortsetter Margit.

Viktor, Daniel, Peder og Henrik var også på landsleir for første gang. De var fornøyd med at de kunne ta mange merker i løpet av leiren.

- Det var noen ganger vi heller ville lete etter «gullbloppen», enn å være med på programmet, sier Henrik. Han prøver å forklare at gullbloppen var en dings som ble gjemt på et nytt sted hver dag, og hvis man fant den i løpet av dagen, fikk man en fint merke til å sy på leirbålskappa.

Larvemat

11 år gamle Marte var en av de yngste speiderne på leir og også hun var fornøyd med leirbål og aktiviteter. Den ene dagen skulle de smake på insekter og lage vegetarmat til middag.

- Larver var ikke så godt, sier Marte, og jeg likte ikke så godt vegetarmaten, men brødet vi laget var godt, selv om det var larvemel i det! Og om vegetarmåltidet ikke falt helt i smak, var ikke Marte misfornøyd likevel: - Jeg synes uansett at det er gøy å prøve nye ting!

Innimellom øktene med aktiviteter, samlinger eller oppgaver i leiren som oppvask og matlaging, gikk det mye tid til ballspill like utenfor gruppas område. Speiderne var kjempeflinke til å aktivisere seg selv og inkludere alle! Men det var også mange som koste seg med å kjøpe speidereffekter i speiderbutikken eller godteri i kiosken. Det er også en viktig del av leirlivet! - Jeg visste ikke at det kom til å være butikker der, sier Anne. - Det var bra, for da kunne jeg kjøpe chips! Jeg elsker chips, sier Anne og smiler lurt.

Blir selvstendige på haik

Midtveis i leiren var speiderne et døgn på haik, og da måtte de klare seg helt selv – uten ledere. Bortsett fra mye knott i skogen, hadde alle en god opplevelse og kom fornøyde tilbake til leiren. Der hadde lederne rigget til utedusj med varmt vann og serverte varme lapper!

Da leirområdet i Stjørdal var ryddet og alle teltene pakket ned satt 30 speidere og ledere fra Vågsbygd igjen, proppfulle av gode opplevelser og minner fra ei uke på Futura 2018!

Del