I Guds frie natur: Geocaching for alle

I menighetsbladets turspalte tar vi leserne med på korte og lengre turer i nærområdet. Turen i dag er en rundtur med litt spesielt innhold, nemlig geocaching. Vet du ikke hva det er? Fortvil ikke, men les videre!

Turen går fra Vågsbygd kirke til Fiskåvann 5 km tur/retur.  2 - 2,5 timer rolig gange, inkludert tid til å lete etter cacher. Fin rasteplass ved Fiskåvann. Dette er en lett søndagstur, formiddagstur, stort sett på vei, litt sti. Det er fordelaktig med dagslys eller god lykt. En fin familietur, søndagstur, alene, med venner, med barn i bæremeis, og nesten hele veien er det mulig med barnevogn. Men for å «cache» trenger du GPS, en mobiltelefonapp og skrivesaker. 

Geocaching er en moderne form for «skattejakt». Ved hjelp av koordinater i GPS skal du finne små og større skatter – fysiske beholdere - som er gjemt rundt om i hele verden – i bygd og by, på fjelltopper og i dype skoger. I Vågsbygd finnes det flere slike! Kanskje dette er trikset for å få ungene med på tur? 

Geocaching er en fin og morsom aktivitet som passer for alle, og koster i utgangspunktet ingenting. Det vanligste er å bruke en app i telefonen når du skal finne disse. Det kan være lurt å gå med noen som har gjort det før den første turen, for man lærer seg flere triks etter hvert som man finner flere og flere geocacher. 

Hvordan? 
Last ned en geocaching-app på telefonen. Appen gjør et søk i området der du befinner deg, og kommer med forslag til cacher å finne. Deretter navigerer du til stedet ved hjelp av appen. Når du er i nærheten (10 meter) må du begynne å lete. Det finnes ofte et hint i beskrivelsen om hvor den kan være, så bruk gjerne det for å få hjelp. Det er også vanlig at det står litt om stedet, med fakta eller gode historier.  

Felles for geocachene er at de inneholder en loggbok der du skriver inn dato og ditt valgte brukernavn. Husk å ta med deg en penn eller blyant på tur. Poenget er altså at du skal logge BÅDE fysisk i beholderen OG i appen. Først når begge deler er gjort er det en gyldig logg. 

Spilleregler 

For at det skal bli en like fin opplevelse for de som skal finne cachen etter deg er det viktig å følge noen enkle spilleregler:  

  • Vær diskret når du leter etter en cache – det er ikke meningen at de som ikke driver med Geocaching skal finne den. 
  • Signer loggboka tydelig.  
  • Legg boksen tilbake der du fant den, og sett på lokket godt slik at ikke innholdet blir ødelagt. 
  • Hvis boksen inneholder byttegaver skal man legge igjen en ting med like stor eller større verdi enn den du tar ut. Ikke legg igjen mat – da vil dyr kunne prøve å åpne boksen. 
  • Plukk opp søppel som du finner på cachetur (dette kalles CITO = Cache In, Trash Out).  
  • Ikke legg igjen bilder eller skriv ting i loggen på nett som avslører skjulestedet. Kalles spoiler. 
  • Det er vanlig å takke den som har lagt ut cachen: TFTC = Thanks for the cache 

Turen 

Så nå skal vi ta dere med på en cachetur – og Vågsbygd er full av fine cacher, både langs vei og i skogen. For at det ikke skal ødelegge poenget med skattejakten, kommer det ikke fram akkurat hvor vi finner cachene. Vi starter sentralt, nemlig rett utenfor kirka. I beskrivelsen for cachen står det litt fakta om kirka, og hintet er relativt tydelig på hvor vi skal lete.  

Videre finner vi en litt kul cache nær Vågsbygd videregående skole, som har fått navnet «Furet værbitt». Denne er snedig kamuflert, og derfor er det fort gjort å tenke for vanskelig, og da kan det hende man «ikke ser skogen for bare trær». Denne cachen har plass til noen små byttegaver (viskelær, handlevognmynter, lekefigurer, perler, refleks o.s.v.), noe som kan være gøy når man har med barn. 

Den tredje vi går for ligger borte ved Karuss Skole, og vi følger gang og sykkelveien bort dit. Dette er en cache i et tradisjonelt Pet-rør, og det vil si at den bare har plass til logg og kanskje en liten blyant. Her anbefales det å være litt forsiktig, da den ligger en anelse bratt til. 

Det er litt trått å bare gå på asfalt, så nå fortsetter vi oppover mot Fiskåvann på grusveien langs Fiskåbekken. Dette er en veldig vanlig turvei i Vågsbygd, og den er mye brukt av folk som lufter hundene sine. Den fjerde cachen ligger allerede før bommen, og vi finner den nesten uten å lete.  

Neste cache ligger litt unna veien og bærer navnet «Over bekken». Hvilket tilsier at vi må nettopp det; over bekken. Det er heldigvis ikke så høy vannstand i dag, for ellers hadde vi nok måtte vente til en annen gang, for ingen av oss har lyst på en svømmetur i vårbekken. 

Vi går videre oppover veien, og finner to cacher til, en på hver side av veien, og litt ut i skogen. Her er vi igjen nærme bekken, og barn må kanskje passes litt ekstra på her.  

Den siste cachen på denne turen ligger på andre siden av stemmen ved Fiskåvann, og vi går trygt over mens vannet fosser under broa. Vi leter litt her, ettersom koordinatene hopper litt rundt, men så dukker den plutselig opp der den skulle være likevel. Alle er glade og vi har logget hele åtte cacher. Det er helt grei fangst på en søndagstur.  

Når vi likevel er på et så fint sted som Fiskåvann, tenner vi et bål og drikker litt kakao, mens vi hviler øynene på vannet – og planlegger neste cachetur. Kanskje du vil bli med?  

TFTC! 

 

Noen tall og fakta om Geocaching 

Navnet: Geo = Jord, Cache = Gjemmested (uttales «kæsh»)  
Startet i USA i 2000, nå verdensomspennende med over 3 millioner Geocacher i 190 land,  
og 9 millioner registrerte Geocache-kontoer (deltagere). 
Pr 10/2-2020 er det 8201 Geocacher i Agder, og 1800 i nye Kristiansand. 
Nettsted: www.geocaching.com  

 

Del