Hvem er Sveinung og hva er Vågsbygd Lounge?
Vågbygd kirke har fått et nytt tilskudd i staben; Sveinung Sødal. Han er 33 år gammel, fra Mandal, bor her i bygda, er gift og har tre barn. Hans oppgave er å lede Vågsbygd Lounge – det nye tilbudet til barn og ungdom. Du har kanskje hørt om gamingkjelleren som snart skal starte opp? Vi har tatt en prat med Sveinung for å bli litt kjent med ham og høre hva Vågsbygd Lounge egentlig er for noe.
-Fortell, Sveinung, hva er Vågsbygd Lounge?
-Det er et samlingssted der ungdommer kan være sosiale. Det er muligheter for både TV- og dataspill. Kanskje også brettspill hvis noen ønsker det, forteller han engasjert.
For de som ikke er så stive i engelsk, kan vi legge til at det engelske ordet Lounge kan oversettes med stue og er synonymt med gjemmested, klubbrom, og betyr et sted man kan slappe av. Det ryktes at flere i staben i kirka ikke klarer å uttale ordet, og derfor kaller Vågsbygd Lounge for Vågsbygd-lungen. Hvilket også gir et godt bilde av hva stedet skal være – en plass ungdommen kan puste litt i fred fra hverdag og mas.
-Hvorfor vil du jobbe i Vågsbygd Lounge, Sveinung?
-Jeg var med på prosjektet ganske tidlig på frivillig basis. Da det viste seg at prosjektgruppa opprettet en stilling for å drive prosjektet frem, tenkte jeg at det ville være spennende. Jeg jobber med barn og unge i dag, og jeg er ivrig gamer selv.
-Og, hva er det som gjør deg perfekt for denne jobben?
-Jeg har stort sett arbeidet med ungdom hele mitt arbeidsliv. Både i kirken, NKSS og nå som miljøarbeider på ungdomsskole. Jeg har hatt gaming som fritidsaktivitet fra jeg var liten.
-Hva liker du best ved Vågsbygd kirke?
-Fellesskapet. Vågsbygd er en bydel med mennesker av alle slag. Dette kan man se tydelig i gudstjenesten. Kirken lar de forskjellige menneskene komme med det de har å bidra med, og gir rom for å løfte kirkens arbeid. Dugnadsånden er helt fantastisk, og det er utrolig mye givende som skjer innenfor kirkens vegger, og utenfor.
-Hva syns du Vågsbygd kirke kan bli bedre på?
-Godt spørsmål! Det tror jeg må bli å inkludere og engasjere ungdom og unge voksne uten barn.
-Det er kanskje derfor kirka starter kirka et gamingsted?
-Ja, gjennom samtaler med ungdommer fant vi ut at de savnet et sted å være hvor de kunne spille sammen. Da kirka fikk en stor pengegave bestemte de seg for å høre på ungdommen og forsøke å skape en plass for dem som ikke passer helt inn i de vanlige kirkeaktivitetene som kor og andre mer organiserte aktiviteter.
-Hvem er Vågsbygd Lounge for?
-Ungdommen – både de som er kjent i kirka og de som aldri har vært her før. De som trenger et sted å være sammen med andre. Jeg håper at alle vil kunne finne noe som interesserer dem.
-Hva med aldersgrenser?
-Det kommer til å være aldersgrenser, fordi spillene vil variere i anbefalt aldersgrense. Vi jobber fortsatt med å finne en god løsning på dette.
-Hvor mange kan spille samtidig?
-Vi kommer til å ha åtte PC-er og i hvert fall to TV-er der man kan spille flere på en gang.
-De fleste lurer nok på hvilke spill vi kan spille i Vågsbygd Lounge?
-Det vil variere etter hva som er aktuelt. Når det kommer et nytt spill så ønsker vi at Vågsbygd Lounge skal være et sted de kan komme og prøve det. Vi kommer også til å ha noen klassikere tilgjengelig.
-Gaming er ofte ansett for å være en guttegreie, hvordan tenker dere inkludere jenter?
-Gaming er ikke bare en guttegreie. 86 prosent av barn og ungdom mellom 9 og 18 år spiller på PC, konsoll, mobil eller lignende. Det er fortsatt flere gutter enn jenter som spiller, men vi vet at jentene også er veldig aktive. Vi har allerede med oss jenter som bidrar i prosjektet på forskjellige måter og vil gjerne ha med flere. Vi lytter til ønsker, og lar ungdommene påvirke hvordan Vågsbygd Lounge skal være.
-Trengs det frivillige voksne, og hva må man ha av kvalifikasjoner i så fall?
-Ja, vi trenger frivillige voksne. Det viktigste at de ønsker at ungdommer i Vågsbygd skal ha et hyggelig og trygt sted å komme til. Vi ønsker et sted med gode verdier, fellesskap og trygghet. Det trengs voksne til mange forskjellige oppgaver; voksne i lokalet, ved døren og på utsiden, noen i kiosken, noen på kjøkkenet, noen som kan spille med ungdommene, noen som kan snakke med ungdommene og lytte til det som rører seg. Vi ønsker også å tilby leksehjelp etter skoletid. Vi har også bruk for folk med kompetanse på musikk da vi har et musikkstudio der man kan utfolde seg innenfor musikk. Ta gjerne kontakt hvis du kan bidra!
-Sist, men ikke minst, når åpner Vågsbygd Lounge, og hva blir åpningstidene?
-Det er ikke helt bestemt – men vi skal selvfølgelig dele denne informasjonen så snart det er klart!
Fem kjappe til gameren Sveinung
-Favorittspill for barn?
-Zelda Ocarina of Time og Zelda Breath of the Wild.
-Favorittspill for ungdom?
-Fortnite og Rocket League.
-Favorittspill over 16/18?
-Call of Duty
-Hva spiller du mest selv?
-Akkurat nå er det Super Mario Odyssey og Fortnite. Når jeg får noen timer for meg selv blir det ofte Call of Duty Cold War og Tony Hawk's Pro Skater 1 og 2.
-Hvilket spill vil du anbefale foreldre som vil sette seg inn i hva barna/ungdommen driver med, å begynne med?
-Dette er jo ganske aldersbestemt. For de minste barna startet jeg selv med Mario Kart 8. Relativt enkelt for store og små. Et bilspill på Nintendo Switch der du kan få ganske mye hjelp. Første mann i mål og det er lov å "jukse" med bananskall i veien og andre morsomme feller.
Litt eldre barn kan ha mye glede av Minecraft. Et spill som handler om å utforske en verden der man man skaffe seg forskjellige typer ressurser og bruke dem til å bygge det man vil. Det kan på en måte beskrives som en verden med en uendelig mengde Legoklosser.
Det er jo også gøy å spille sammen. Der vil jeg nevne et spill for to personer som heter It takes two. Historien er litt trist, men en realitet for mange, og spillet er utrolig morsomt. Musikken, oppgavene du skal løse og hvordan spillet skal spilles endrer seg hele tiden. Overcooked er også gøy hvis man skal spille flere 2 til 4 spillere. Der jobber man på storkjøkken og skal lage mat på bestilling, men med mange utfordringer underveis.
Til foreldre som har barn som spiller og som lurer på hva barna holder på med vil jeg anbefale dem og spørre dem hva som er poenget med spillet. Sett deg gjerne ned med dem og se på eller be om å prøve. Husk at da du vokste opp kunne foreldrene dine være skeptiske til hva du ønsket å bruke tiden på og vær genuint nysgjerrig. Ikke sitt på telefonen, men følg med på svarene så du kan lage gode oppfølgingsspørsmål. Barn som voksne liker ofte å fortelle om det de synes er gøy og interessant.